De advocaten blog

Problemen met justitie? Ga voor een advocaat strafrecht

Lees in dit artikel over advocaten met een specialisatie in het strafrecht. Het kan iedereen overkomen, je maakt een misstap, het wordt een politiezaak, en je moet verschijnen bij de rechter. Ineens krijg je te maken met een onbekende wereld; het strafrecht. Gelukkig kun je dan jezelf bij laten staan door een advocaat strafrecht.

Een eerlijk proces is een eerlijke strijd

Vaak wordt het recht onderschat. Dat is logisch, we hebben allemaal als kind de verkeersregels moeten leren, dus wetten leren kunnen wij allemaal. Toch is recht niet voor niets een universitaire studie, er komt meer bij kijken dan een reglement leren. Tijdens een rechtszitting heb je te maken met een Officier van Justitie, dat is de aanklager. Het zal oneerlijk zijn als de aanklager meester in de rechten is en dat jij daar als verdachte die kennis niet in huis hebt. Daarom kun je bijgestaan worden door een advocaat. Deze is in feite hetzelfde als de OvJ ook meester in de rechten, en zo ontstaat een eerlijk proces. Enerzijds de OvJ, anderzijds de advocaat, maakt een proces tot een eerlijke strijd.

Ga altijd voor advies naar de specialist

De kop is algemeen, bij alles wat specifiek is moet je advies inwinnen bij de specialist. Maar met advocaten lijkt de drempel wat hoger, advocaat klinkt duur en chique, en meestal zitten advocatenkantoren in de duurste panden op de mooiste locaties wat de drempel nog hoger maakt. Maar toch, juridisch advies inwinnen is verdienen en jezelf bij laten staan is winst. Een rechtszitting is vaak te vergelijken met schaken, heel tactisch proberen de partijen je in een patstelling of zelfs mat te krijgen. Het is belangrijk dat je dan bijgestaan wordt door iemand die dat wereldje kent, en zelfs hetzelfde tracht te doen. Voor een rechtszitting om advies gaan is altijd goed.

Strafrecht is een specialisme

Niet uitzonderlijk weet je van tevoren al welke raadsheer je moet hebben. Een advocatenkantoor adverteert met de specialismen die zij in huis hebben, en vaak al gelijk de naam van de betreffende advocaat die de focus op strafrecht legt. Het is belangrijk dat je in zee gaat met advocaat strafrecht en niet met een advocaat civiel recht. Hopelijk kan de advocaat een maas in de wet vinden zodat je vrijspraak krijgt, anderzijds dat het mild afloopt. Soms moet de procedure nog voortgezet worden. Na een strafzaak zijn er altijd nog mogelijkheden tot hoger beroep en cassatie. Ook hierin kan een strafrechtadvocaat veel betekenen. Niet alleen met adviezen, maar ook met het aanvragen van hoger beroep en eventueel cassatie.


Delen