De advocaten blog

Echtscheiding

Ooit was het een schande als je ging scheiden. Er werd over je gepraat. Je dacht nog wel drie keer na voordat je ging scheiden. Sterker nog: mensen bleven waarschijnlijk bij elkaar terwijl hun relatie niet meer veel voorstelde, men verre van gelukkig was. Maar beter ongelukkig samen dan dat iedereen schande over je sprak. De ontwikkeling van het aantal scheidingen zegt veel. In de jaren vijftig en zestig werden er zo'n 6.000 echtscheidingen per jaar uitgesproken. In 1970 gingen 10.000 getrouwde stellen uit elkaar. Vanaf toen ging het hard: in 1980 stond de teller op 25.000 door scheiding beëindigde huwelijken. In het jaar 2000 werden er 35.000 huwelijken ontbonden. Sindsdien wisselt het aantal jaarlijkse echtscheidingen maar zijn het er altijd meer dan 30.000. Daarom is werk van Winnips & Schütz Advocaten in toenemende mate belangerijk. Als je in de buurt van Leeuwarden woont is het aan te raden hen in te schakelen.

Waarom meer echtscheidingen?   

Een belangrijke reden voor het hoge aantal echtscheidingen is veranderde verwachtingen. In de jaren vijftig en zestig was het huwelijk een soort stabiele thuishaven die ook economische zekerheid gaf. Daarnaast zagen veel mensen het als de mogelijkheid om een gezin te stichten. De nog veel sterkere traditionele rolverdeling van decennia geleden speelt daarbij zeker ook een rol. Vader werkte en zorgde dus voor het inkomen. Moeder zorgde voor het huishouden en voor de kinderen. Af en toe deed men iets leuks samen en dat was het dan. Het was toen nog niet heel gewoon om jaarlijks of vaker op vakantie te gaan, weekendjes weg te boeken, veel op stap te gaan. Laat staan dat veel mensen verre reizen maakten. Daarnaast waren er nog geen computers en mobiele telefoons, en nog geen internet, met al z'n mogelijkheden maar ook z'n afleidingen en verleidingen. Je las een boek, je deed een spelletje, je praatte met elkaar. Het leven was in dat opzicht eenvoudiger, overzichtelijker.   

Verwachtingen in het nu   

Tegenwoordig hebben partners hogere verwachtingen van en hogere eisen aan elkaar. Men wil bijvoorbeeld diepe verbinding, liefde en emotionele voldoening ervaren. Men wil samen groeien. Huisje boompje beestje is uitgebreid met allerlei andere zaken die men ook heel belangrijk vindt, vaak zelfs als een nieuwe standaard ziet. Tevens is onze wereld vele malen groter geworden, vooral door de komst van internet en de talloze manieren om wereldwijd te communiceren met elkaar, ook over wat er speelt in je relatie. Jouw leven speelt zich veel minder af binnen de vier muren van je huis.   

Bij elkaar blijven in het nu   

De kunst van een goeie relatie zit in communicatie en acceptatie. Als je blijft communiceren weet je exact wat er bij de ander speelt. Het is ook zaak om vanaf het begin duidelijk te zijn naar elkaar, over wensen, eisen en verwachtingen. Probeer ook te accepteren dat je relatie door de jaren heen verandert doordat ieder op zijn of haar eigen manier verandert. Daardoor is de kans op teleurstellingen, een tegenvallend huwelijk en daardoor echtscheiding een stuk kleiner.


Delen