De advocaten blog

Advocatuur en rechtszaken: echtscheidingsadvocaat

Heeft u een echtscheidingsadvocaat nodig wanneer u gaat scheiden?
Wanneer u gaat scheiden bent u verplicht om een advocaat in te schakelen, een advocaat kan namelijk als enige processtukken indienen bij de rechtbank. Het inschakelen van een advocaat is niet verplicht bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap waar geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn. In dit artikel wordt ingegaan op wat een echtscheidingsadvocaat doet en wat deze voor u kan betekenen in het echtscheidingsproces, ook wordt er kort ingegaan op de voor- en nadelen en de kosten.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?
Echtscheidingsadvocaten zijn rechtsbijstandsverleners die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Dit onderdeel van het burgerlijk recht regelt allerlei persoonlijke en familiaire zaken zoals afstamming, geboorte, huwelijk en dus ook echtscheiding. De advocaat dient het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank en zorgt er uiteindelijk voor dat de beschikking van de rechter wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand zodat uw scheiding definitief wordt. Voor deze echtscheidingsprocedure is een advocaat nodig, maar u kunt er ook voor kiezen al eerder een advocaat in te schakelen. Op welk moment u een advocaat inschakelt, bepaalt u zelf. De advocaat kan u helpen met het regelen van allerlei juridische zaken. Zo is het mogelijk om samen met uw advocaat een echtscheidingsovereenkomst (convenant) op te stellen waarin u alle afspraken over bijvoorbeeld vermogen, bezittingen, uw woning, pensioenregelingen en (partner)alimentatie vastlegt. De echtscheidingsadvocaat weet waar u op moet letten en kent de juridische valkuilen. Wanneer u en uw partner het eens zijn over de belangrijkste zaken, kunt u samen één advocaat in de arm nemen. U kunt dan de kosten delen. De kosten zijn verder afhankelijk van het uurtarief en het aantal uren dat de advocaat bezig is met uw zaak. Als u samen minderjarige kinderen heeft is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Ook daarmee kan de advocaat u helpen.

Naar de rechter
Wanneer u en uw partner het niet eens zijn en/of als er kinderen tussen de 12 en 18 jaar bij betrokken zijn komt er een zitting. De advocaat staat u bij tijdens dit proces. Het nadeel hiervan kan zijn dat de rechter voor u beslist. Om dit te voorkomen kunt u een advocaat inschakelen die ook mediator is. Deze is niet alleen gericht op de juridische kant van het verhaal, maar juist ook op de emotionele en relationele kant. Op deze manier heeft u meer invloed op de uitkomst en is de kans groter dat uw scheiding niet op een vechtscheiding uitloopt. 

Bronnen: Rechtspraak.nl, Overheid.nl, Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators 


Delen